fbpx

Reducerad materialkostnad utan mellanhänder
– både effektivt och hållbart!

Sedan hösten 2021 har Nominit varit leverantör till Etac, en världsledande utvecklare och leverantör av hjälpmedel för människor med funktionsvariationer. Med en verksamhet som syftar till att bidra till ett inkluderande samhälle kan Etac erbjuda lösningar som förbättrar livskvaliteten för sina användare och människorna i sin närhet. 

Med ett behov av ett omtag av sin befintliga leverantörskår gick Etac, från långväga leverantörer av komponenter till sin rullstolsavdelning i småländska Anderstorp, till en tillverkare med produktion i samma geografiska region. Nominit är en erfaren och framgångsrik leverantör inom sitt segment av kallformade komponenter och närheten verksamheterna emellan en stor tillgång för Etac. Med anledning av såväl kostnad som dialog såg Etac möjligheten i att ha en nära direktkontakt med tillverkaren utan mellanhänder.
Jag hade en tanke att vi skulle kunna ta fram produkter på ett mer både kostnadseffektivt och ett mer hållbart sätt med kapade mellanhänder, säger Kristina Lennartsdotter, strategiskt ansvarig för inköp på Etac.

Idag levererar Nominit fyra olika komponenter till produktionen i Anderstorp samtidigt som Etac fortsatt tittar på fler produkter, både till Anderstorp men också till andra enheter inom företagsgruppen. I varje rullstol som tillverkas hos Etac sitter det komponenter från Nominit.
I detta fallet är det en hjulaxel vi pratar om. På varje rullstol sitter det två stycken länkhjul med en axel i vardera, förklarar Bengt Modén, konstruktör på produktutvecklingen av rullstolar.
Nominit som leverantör har bidragit med många aspekter till Etacs produktion. Genom ett bra samarbete och en nära, kundanpassad dialog är Nominit ett värdefullt bollplank för Etacs utvecklingsavdelningar i tidigt stadie och med duktiga medarbetare blir Nominits kunskap internt kompetenshöjande för Etac. Se vår case-film.

”Ur ett hållbarhetsperspektiv har Nominit samt den process som de använder, bidragit med väldigt mycket till vår produktion”
Kristina Lennartsdotter, strategiskt ansvarig för inköp, Etac.

Tidigare tillverkades den primära artikeln, hjulaxeln, med CNC-svarvning som medför väldigt hög materialförbrukning där en stor del av det överblivna materialet går till skrot. När Etac istället övergick till kallstukning, som är Nominits kärnverksamhet, reducerades materialåtgången markant vilket innebär ett betydligt lägre avtryck sett ur ett hållbarhetsperspektiv. Med en närhet på ett par mil istället för transporter från andra sidan jordklotet gynnas Etac av både kortare leveranstider samtidigt som de bidrar till ett lägre klimatavtryck.

Vi är förstahandsvalet för krävande kunder med de högsta kvalitetskraven för produktion av fästelement.

Behöver du hjälp med en produkt eller funderar på hur den kan tillverkas på bästa sätt?
Kontakta oss så hjälper vi er att ta fram den mest kostnadseffektiva lösningen!

Kontakta oss eller fyll i formuläret nedan.

Christer teknisk chef

Kontakta Nominit

Kontakta Nominit

Hör av dig idag!

    Jag godkänner att Nominit får använda mina kontaktuppgifter och hanterar dem enligt sin personuppgiftspolicy.

    Denna sida skyddas av reCAPTCHA där Google Privacy Policy och Terms of Service gäller.